JRT rekonstrukcijas priekšlikums

JRT rekonstrukcijas priekšlikums

Piedāvātās koncepcijas apraksts un pamatojums.

Saglabājot ēku apjomus, ārējo apdari un Jaunā Rīgas teātra „garu”, ēku rekonstrukcijas priekšlikums kā uzlabot esošo teātra apjomu un organizēt teātra jaunbūves daļu.

Koncepcija balstās uz četriem pamatprincipiem:

1) Nodalīt apmeklētāju un piegādes/aktieru zonas;

2) Jaunās teātra zāles izvietot leņķī pret esošo struktūru;

3) Nosegt ugunsmūrus pret zemesgabalu;

4) Nodrošināt pagalma izgaismojumu.

1) Pašreiz dekorāciju piegāde, uzglabāšana un transportēšana uz aizskatuves zonu vairāk kārt šķērso apmeklētāju ceļus un ir organizēta ārpus ēkas apjoma. Projektējot jaunās teātra zāles un analizējot plūsmas optimāli likās lielo zāli apjomā novietot otrādāk – tādējādi nodrošinot gan mazo, gan lielās zāles dekorāciju piegādes/aktieru zonas apvienošanu un izvietošanu teritorijas daļā tuvāk Kr. Barona ielai. Šāda lielās zāles orientācijas maiņa dod iespēju apvienot arī apmeklētāju vestibilus un atsevišķas publiskās funkcijas kā garderobi, starpbrīžu bufetes un pieejas kompleksā izvietotajām kafejnīcām apjomu pirmajos stāvos un pieeju publiskajai jumta terasei ēkas 4 stāvā.

2) Jaunie apjomi izvietoti leņķī pret esošo ēku struktūru, radot „plāna skaidrību” – kas ir esošs un kas apjomā veidots no jauna nemēģinot atdarināt, imitēt vai atveidot veco struktūru kaut ko pielipinot, aizpildot kādu „robu” vai veidojot jauno apjomu paralēli kādam esošas struktūras elementam.

3) Pēc apkārtējās apbūves analīzes, projektējamais apjoms tika veidots iespējami kompakts plānā un vertikāls, lai aizsegtu pret zemesgabalu izvietotos pretuguns mūrus, kas pārsvarā izvietoti zemesgabala daļā, kas tuvāk Kr. Barona ielai. Šāds apjoms organiski papildina un noslēdz kvartāla apbūvē iztrūkstošu daļu.

4) Projektējamais apjoms pret iekšpagalma dienvidu pusi veidots pakāpnieveidā, lai nodrošinātu pietiekamu tā izsauļoju – būtu patīkami tajā uzturēties, apjoms nenoēnotu apzaļumojumu un tajā esošā kafejnīca varētu veiksmīgāk funkcionēt. Papildus pret iekšpagalmu paredzētās publiskās viegli stiklotās vairāklīmeņu telpas papildus paplašina pagalmu uz iekšējās telpas rēķina.

Viss paskaidrojuma raksts lasāms šeit.

Konkursa planšetes apskatāmas šeit.

Konkursa bulkets apsaktāms šeit.

JRT_IEKSPAGALMS_001

Lielās un mazās zāles vestibils, skats uz iekšpagalmu.

JRT_AA3_interjers_3stavs
FASADE_PAGALMS
JRT_airobilde_south_001
JRT_airobilde_001
matiss zemitis_JRT konkurss_ZArch_plansete_001 matiss zemitis_JRT konkurss_ZArch_plansete_002 matiss zemitis_JRT konkurss_ZArch_plansete_003 matiss zemitis_JRT konkurss_ZArch_plansete_004 matiss zemitis_JRT konkurss_ZArch_plansete_005 matiss zemitis_JRT konkurss_ZArch_plansete_006

No Comments Yet.

Leave a comment